Office of Thrift Supervision

Department ot the Treasurv

1700 G Srreer. N W Washungton, D.C. 22332 @ (202) 906-00C0

May 10, 1995

RE: Usury Preemption/Loans Secured by Timeshare Interests

dear NN

This responds to your request for reconsideration of an
Office of Thrift Supervision ("OTS") opinion dated March 17,
1992 ("March 17 Op."). That opinion discusses, inter alia, the
applicability of the residential real estate usury preemption
provision of the Depository Institutions Deregulation and
Monetary Control Act of 1980 ("DIDMCA") to loans secured by
timeshare interests. See 12 U.S.C. § 1735f-7a. You ask that we
review the conclusion that loans secured by timeshare interests
will be deemed to qualify for usury preemption under 12 U.S.C.

§ 1735f-7a only when '"the re-sale value of the timeshare
interest at the time of purchase equals or exceeds the principal
amount of the loan in question." March 17 Op., p. 7.

For the reasons explained below, we believe that the
foregoing conclusion should be modified. When the sole purpose
of a loan is to finance the purchase of a timeshare or other
residential real estate, the loan qualifies for usury preemption
regardless of the value of the real estate pledged to secure the
loan. The value of collateral is relevant, however, in
non-purchase money situations or in mixed purchase money and
non-purchase money situations. Nevertheless, we do not believe
that the value of the collateral must necessarily "equal or
exceed" the principal amount of the loan. It is sufficient if
the value of the collateral at the time the loan is originated
is substantially equal to the principal amount of the loan. We
elaborate below on what constitutes "substantially equal” value.

I. Background

Your client, —une "Lender"), is
a real estate developer/homebuilder that originates a

substantial volume of loans secured by liens on fee simple
interests in timeshares. A timeshare ordinarily confers upon
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its owner the exclusive right to occupy a dwelling unitlin a
real estate development for a period of time each year.

The Lender represents that the March 17 Op. is not widely
known in the timeshare industry. If applied in its current
form, the Lender believes the opinion would have a severe
adverse impact on the industry, for several reasons. First,
often there is not an active aftermarket for timeshares. Thus,
in many instances it may be difficult or even impossible to
reasonably estimate re-sale value.

Second, even when there is an aftermarket in timeshares,
the strength and predictability of that market may vary widely
depending on several factors, including the extent of the
developer’s participation in the re-sale market and the
developer‘s marketing cycle. For example, the immediate re-sale
value of a timeshare unit may be fairly easy to determine when
the developer is still heavily engaged in the marketing effort.
Under these circumstances, owners attempting to re-sell their
timeshares could presumably piggy-back off the developer’s
marketing effort and re-sell their timeshares at or near the
developer’s asking price for unsold units. The re-sale value of
units purchased at the end of a marketing cycle, however, may be
substantially below their initial sale price due to the absence
of a continuing marketing effort or a program to assist such
sales. Thus, in many instances, the re-sale value of a
timeshare may be significantly lower than its initial purchase
price. If usury preemption is tied to re-sale value, the
preemption status of a timeshare loan could end up turning on
whether the timeshare is purchased at the beginning or end of a
marketing cycle.

Third, you note that when timeshares are financed by the
developer (as is often the case), the developer typically does
not require the customer to obtain an appraisal of the
timeshare, as might be the case if a third-party lender were
involved. Under the March 17 Op., however, appraisals might
always be necessary as a defensive measure for developers
anxious to protect themselves against alleged usury violations.
This would add to the cost of timeshares. Moreover, because the
March 17 Op. requires re-sale value to be determined at the time
a loan is originated, lenders may feel a need to delay
appraisals until immediately prior to closing, thereby adding
uncertainty to the closing process.

Finally, you note that the March 17 Op. could have a
similar adverse impact on manufactured home lenders, since the
value of manufactured homes often drops immediately upon sale.

1. See J. Douglas, The Arnold Encyclopedia of Real Estate,
1985 Yearbook, at 492-3 (1985).
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You note that the text of 12 U.S.C. § 1735f-7a nevertheless
makes clear that it was intended to encompass manufactured home
loans.

For these reasons, you ask that we reconsider the March 17
Op. As you recognize, the OTS, as successor to the Federal Home
Loan Bank Board ("FHLBB"), is statutorily responsible for
implementing and interpreting 12 C.F.R.,§ 1735f-7a for all
lenders, not just savings associations.

II. Djiscussion

The DIDMCA, 12 U.S.C. § 1735f-7a(a) (1), prescribes the
standards governing the preemption of state usury laws in
transactions involving residential real estate. The statute
provides, inter alia, that such loans will be deemed to fall
within its preemptive provisions only if they are made by
certain types of lenders and are "secured by a first lien on
residential real property." To meet this latter requirement,
the property interest pledged as collateral must constitute
"residential real estate" and the loan in question must be
"secured by a first lien" on that property interest.

As noted in the March 17 Op., the FHLBB issued several
opinions in the early 1980s that concluded that loans secured by
first liens on timeshare interests in vacation residences
qualify under the foregoing two-part standard, provided the
timeshare interests in question constitute real groperty under
the laws of the state in which they are located. In reviewing
these older decisions, the March 17 Op. expressed a concern
that, in the absence of a requirement that loans be fully
secured, lenders could make a loan of any amount for virtually
any purpose and still qualify for usury preemption under the
residential lending provisions of the DIDMCA, so long as at
least a minute portion of the principal amount of the loan was
secured by residential real estate. In an effort to avoid such
sham transactions, the March 17 Op. concluded that loans secured
by timeshare interests, as well as other types of residential
real estate, should qualify for usury preemption only when,
inter alia, the re-sale value of the timeshare or other real
estate interest at the time of purchase equals or exceeds the

2. The FHLBB was the OTS’s predecessor agency and was given
authority to issue rules, regulations and interpretations
governing usury preemption for all lenders pursuant to 12
U.S.C. § 1735f-7a(f). The FHLBB’s functions were transferred
to the OTS pursuant to the Financial Institutions Reform,
Recovery and Enforcement Act of 1989, Pub. L. No. 101-73, 103
Stat. 183, 357 (1989), codified at 12 U.S.C. § 1462a.

3. E.g., FHLBB Op. by Laird, dated July 22, 1981; and FHLBB

Op. by Doyle, dated June 3, 1982. See also, FHLBB Op. by
smith, dated March 28, 1988.
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principal amount of the loan. The March 17 Op. reasoned that
the full collateralization requirement was implicit in the
statutory mandate that qualifying loans must be "secured by a
first lien on residential real property."

We believe the general thrust of the March 17 Op. was
correct. If nominal collateralization were permitted, the
statutory requirement that a loan must be "secured by a first
lien on residential real property" would be emptied of any real
meaning. However, as you point out, the specific standard
articulated in the March 17 Op. may sweep too broadly,
potentially excluding a variety of bona fide residential real
estate loans, including loans whose sole purpose is to finance
the purchase of a residential real estate interest, and
non-purchase money or mixed purpose loans secured by residential
real estate whose value may sometimes be slightly less than the
principal amount of the loan. Given the statements in the case
law.about the importance of interpreting § 1735f:7a broadly, we
believe a more flexible standard is appropriate.

In our view, any loan that is made for the sole purpose of
financing the purchase of a residential real estate interest and
that otherwise meets the requirements of § 1735f-7a qualifies
for the preemption provided by § 1735f-7a, regardless of the
value of the real estate interest. Where to draw the line for
non-purchase money loans or mixed purpose loans is more
difficult to determine. Clearly, transactions where little or
no practical reliance is placed on real estate collateral would
not meet the spirit or intent of § 1735f-7a. When the value of
the collateral is substantially equal to the principal amount of
the loan, however, and barring other unusual circumstances, we
see no reason to question classification of the loan as a 5
residential real estate loan within the meaning of the statute.

This approach is consistent with how the OTS defines a real
estate loan in other contexts. Thus, for example, 12 C.F.R.

§ 545.31(a) provides that a loan will qualify as "a real estate
loan" only if the lender "rel({ies] substantially upon the real
estate as the primary security for the loan." Similarly, 12
c.F.R. § 545.32(c), (d) (1994), provides that a loan will be

4. See Grunbeck v. Dime Savings Bank of New York, FSB, 848

F. Supp. 294, 300 (D. N.H. 1994); Shelton v. Mutual Savings &
Loan Assocjation, 738 F. Supp. 1050, 1057 (E.D. Mich. 1990).

5. Several courts have held that non-purchase money loans
secured by first liens on residential real estate qualify
under § 1735f-7a. See Smi v. Fidelity Consumer Discount

Co., 898 F.2d 907 (3rd cir. 1990); cf., Bank of New York v.
Hoyt, 617 F. Supp 1304 (D.R.I. 1985). However, the question

of whether a loan may be partially, rather than fully,
secured by residential real estate was not at issue in these

cases.
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deemed to be '"made on the security of real estate" if, inter
alia, the value of the security property is sufficient to
produce an appropriate loan-to-value ("LTV") ratio. Under
certain limited circumstances, real estate loans with LTV ratios
in excess of 100% are permissible under applicable OTS guidance.
See e.g., 12 C.F.R. §§ 545.32(b) (4), 545.33(b); OTS Thrift
Activities Handbook, Section 212, pp. 212.8-212.9, regarding
negative amortization loans; gee also 12 C.F.R. §§ 563.100-.101,
OTS real estate lending standards and interagency guidelines for
real estate lending policies, which do not specifically prohibit
LTV ratios in excess of 100% (although, for reasons of safety
and soundness, such loans are extremely rare).

Accordingly, we conclude that a non-purchase money loan
or mixed purpose loan that is secured by residential real estate
with a value substantially equal to the loan, and that otherwise
meets the requirements of § 1735f-7a, qualifies for usury
preemption.

The term "substantial" cannot be defined with precision.
Clearly, however, a loan that is secured by residential real
estate with a value equal to 90% or more of the loan amount and
that otherwise meets the requirements of § 1735f-7a will qualify
for the preemption provided by § 1735f-7a. Whether a lower LTV
ratio might suffice will depend on the particular facts and
circumstances of each case.

In reaching the foregoing conclusions, we have relied on
the factual representations contained in the materials you
submitted to us, as summarized herein. Our conclusions depend
upon the accuracy and completeness of those representations.

Any material change in circumstances from those described herein
could result in different conclusions.

It is also important to emphasize that this letter
addresses the narrow question of the meaning of 12 U.S.C.
§ 1735f-7a, which the OTS interprets and implements for all
lenders. Nothing herein should be construed as an endorsement
by OTS for savings associations to originate real estate loans
with LTV ratios at or even near 100%. As noted above, the
circumstances under which high LTV loans can be classified as
residential real estate loans by savings associations are
extremely limited. Savings associations that orginate time
share loans with LTV ratios at or near 100% may be required to
underwrite and classify those loans as consumer or commercial
loans, as appropriate, to more accurately reflect the true
credit risk presented by such loans.



If you have any further gquestions regarding this matter,
you may contact Ellen Sazzman, Counsel (Banking and Finance), at

(202) 906-7133.

Very truly yours,

CargZyn J. Buck
Chiéf Counsel
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